manaki consulting

...underlättar framgång genom effektivt beslutsfattande, kreativa mötes- och dialogformer, och strategiskt värderings- och mångfaldsarbete...

Alla böcker är redan skrivna - nu behöver vi agera...

- Varför skriver du inte en bok?
Gärna, men alla böcker som behövs är redan skrivna. Mitt bidrag till företags- och samhällsutveckling tillför inga unika modeller eller tillvägagångssätt. Samtidigt så känner jag att om det är det så att allt som behövs redan finns på papper, så är det är dags att agera. Vad tycker du? Hursomhelst, jag reser ofta runt med ett helt batteri med böcker som inspirerar mig, och min intention när jag lägger upp dom på ett bord i t.ex ett mötesrum är att de oxå ska kunna inspirera någon annan. Kanske kan något av nedan boktips inspirera dig? Vilken bok vill du lägga till på listan?

Reinventing Organizations - Frederic Laloux (min personliga favorit hela sommaren - shit, denna hade jag viljat skriva!)
A Brief History of Everything - Ken Wilber (systemteori made simple….)
The Four Fold Way - Angeles Arrien (livslång hemläxa för den som är redo)
Engaging Emergence - Peggy Holman (ibland är det bara så att det krävs nån eller något som stör ordningen)
Theory U - Otto Scharmer (de bästa lösningarna kommer ur när ni tar er lite mer tid än vanligt)
Nourishing a Culture of Leadership - Birgitt Williams (ledarskap är kultur, att vara ledare ska vara en kul tur)
Prosperity Without Growth - Tim Jackson (jomenvisst är det dags att ifrågasätta de antaganden som skapar tillväxt, men till vilken kostnad)
Sitting in the Fire - Arnold Mindell (Det är mysigt runt lägerelden, men kanske är det så att komplexa ämnen kräver att vi tar steget in i elden)
Inside the No - Myrna Lewis (…och bjuder in de alternativa rösterna - de som gör att vi förstår våra beslut bättre)
Mod att vara sårbar - Brené Brown (vad väljer du? Sårbarhet som inbjuder närhet? Eller kontroll som ger arrogans?)
From Arrogance to Intimacy - Martin Sande & Any Williamson (Vad svarade du på ovan fråga…?)
Facilitator’s Guide to Particaipatory Decision-Making - Sam Kaner m.fl (kolla deras modell för divergering och konvertering så faller en del pusselbitar på plats!)
Liberating the Corporate Soul - Richard Barrett (jo, det är dags!)
Strategy Maps - Kaplan & Norton (klassiska modeller som faktisk funkar ännu… trots allt - eller på grund av)
The Change Handbook - Holman, Devane & Cady (vad finns i godisaffären)
Outliers - Malcolm Gladwell (nutidens komplexitet inbjuder oss att ta tillvara på den visdom som finns “utanför” boxen - eller?)

Och det där med “att agera”… Jag tycker det är dags att släppa “hjälte-ledarskapet”! Det fungerar utmärkt i en miljö där komplexiteten är hanterbar, och den som klarar av att reda ut det som är komplicerat får lov att vara hjälte. Så ser inte många verksamheter ut längre, och framförallt inte vårt samhälle. Komplexiteten är för stor för en person att hantera, vare sig personen är VD eller politiker. Lösningen måste vara ett inkluderande, medskapande förhållningssätt - ett ledarskap som inbjuder alla perspektiv och tar beslut baserat på förståelse snarare än prestige. Eller som Martin Sande och Andy Williamson boktitel antyder “From Arrogance to Intimacy”.