manaki consulting

...underlättar framgång genom effektivt beslutsfattande, kreativa mötes- och dialogformer, och strategiskt värderings- och mångfaldsarbete...

Deep Democracy - en upplevelse...

Lejon, elefanter, giraffer, och zebra. Visst såg inbjudan att delta och dela våra erfarenheter av att använda Deep Democracy lockande ut. Innan förstod jag kanske inte att de egenskaper som dessa djur ofta förknippas med skulle vara i samma rum som jag...

The DD Experience samlar personer som använder och utvecklar Deep Democracy - the Lewis method, för att gemensamt titta på hur våra färdigheter kan användas runtom i världen. Och till årets samtal kom ett 50-tal personer från alla världens hörn. Vid den inledande check-in'en gav vi utlopp för alla de stereotyper som våra respektive länder förknippas med. Vi skrattade åt deltagaren från Storbritannien som med en tekopp i handen förtydligade att många av oss andra var från kolonierna. Vi skrattade åt oss själva när vi höll tillbaka för att inte ta för mycket plats och visade tydligt hur viktigt det var med konsensus... Vi insåg ödmjukt att vår grupp inte visade på den mångfald som vi tycker att vår metod är bra på att bjuda in. Kort sagt, deltagare från Australien, Pakistan, Sydafrika, Turkiet, Danmark, Sverige, England, Holland, Canada, USA (vilka har jag glömt?) samlades för att utforska och förbereda våra satsningar för nästkommande år.

Det var samtal kring satsningen på ett ledarskapsprogram, det var konfliktfylld dialog kring nyttan med programmet (ordet "kannibalisering" användes...), det var open space kring alla möjligheter som finns, det var samtal kring affärsmodeller, fokus på ungdomar, medskapande, delande av erfarenheter osv. Själv gjorde jag en presentation av Nakisas och mina erfarenheter i projektet kring inkluderande av personer med autistiskt spektrum, och jag hade oxå möjlighet att lyssna till erfarenheter av att använda Deep Democracy i rollen som projektledare. Störst behållning tänker jag var möjligheten att se så många underlätta alla samtal under veckan - det kändes oerhört inspirerande att se andra som faciliterade.

Djuren då, tänker du? Jo, vi hade möjlighet att åka på en safaritur (vi vart ju i Sydafrika!) en kväll och såg djuern i sin naturliga miljö. Sen vart det en hel del "elefanter i rummet" under våra samtal, en hel del lejon-beteende visades upp, graden av färdighet i giraff-språket var väl sisådär, och i flera situationer var det skönt att bara smälta in som en zebra... Visste du förresten att en zebra använder kontrasten mellan de svarta respektive vita ränderna för att svalka sig!